29 oct. 2007

Cifre şi ciocolată


La bază, ciocolata este cacao îndulcită, cu lapte sau cu cremă. Compoziţia unei tablete de ciocolată depinde foarte mult de tip şi de marcă, dar în general, 100 g conţin:
• 500 - 550 calorii
• 2 - 7 g proteine
• 55 - 62 g glucide
• 24 - 33 g lipide
Din fericire, în cacao găsim şi fier, fosfor, potasiu, vitaminele B1 şi B9 + substanţe care acţioneaza direct asupra psihicului (psihotropi), precum magneziul, teobromina, cofeina şi feniletilamina.
Ciocolata neagră este mai puţin grasă decât ciocolata cu lapte (24 g la 100 g de ciocolata neagră, spre deosebire de 33 g la 100 g de ciocolata cu lapte), e mai săracă în saruri (12 mg faţă de 84 mg), dar mai dulce (64 g faţă de 55 g). Mulţi amatori de ciocolată preferă varianta neagră. Unii chiar se întâlnesc organizat pentru degustări rituale.

3 comentarii:

  1. Atat timp cat aducem aici un elogiu ciocolatei, nu cred ca poate lipsi din portofoliu Milka cu Maracuja si Hibiscus. O placere dulce, acrisoara, cu interior lichid, in editie limitata. Fratelui meu i-a placut atat de mult, incat a trimis mail de multumire celor de la Milka ca au creat acel sortiment. :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Meritau mailul ala :). Sincera sa fiu, imi plac toate sortimenetle Milka. Sunt fan al vacutei mov :)). Am chiar si o cana Milka, din care beau zilnic cappuccino Milka. How crazy is that?

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar... sa nu uitam de cappuccino Milka cu bucati de ciocolata prin el. Mmmm...

    RăspundețiȘtergere